sreda, 6. april 2016

Voda in ljudsko izročilo



22. 3. smo na naši šoli s šestošolci izvedli kulturni dan na temo voda v povezavi z ljudskim izročilom. Rdeča nit je bila voda, kot vir življenja, pa tudi zelenja, po katerem slovi Ljubljana. Tako smo se seznanjali tudi z ljudskim izročilom povezanim z Ljubljanico.
Ena skupina učencev se je naučila tri ljudske pesmi, na temo voda in jih tudi dramatizirala. V drugi skupini so učenci likovno ustvarjali – risali in slikali so motive, povezane s Plečnikom – zapornice, plovbo po Ljubljanici nekoč in danes ter ustvarili maketo Tromostovja.
V tretji skupini, pa so se učenci najprej seznanili z bajkama o nastanku Ljubljane ( Argonavti) in Povodni mož ( iz Valvazorjevih zapisov). Nato so ugotavljali, koliko ljudskih običajev in obredov je povezanih z vodo in kako. Seznanili so se s tudi fotografijami  ljubljanskih vodnjakov in poiskali slovenske reke in pregovore o vodi, jih razlagali. V manjših skupinah so nato izbrali enega in ustvarili zgodbo, ki nosi sporočilo le-tega.
Učenci so bili zelo ustvarjalni in bil dan jim je bil izredno všeč, ker so z veseljem ustvarjali in so bili pri tem zelo uspešni, pa še ogromno novega so izvedeli.

Učitelji in učenci Osnovne šole Milana Šuštaršiča











Ni komentarjev:

Objavite komentar