četrtek, 28. januar 2016

IZDELKI IZ ODPADNE EMBALAŽE

Na šoli smo za učence 6., 7., 8. in 9. razreda organizirali tehnični dan, kjer smo iz odpadne embalaže ustvarjali nove uporabne izdelke.


V četrtek, 28.1.2016, smo imeli zelo poseben tehniški dan. Tri ure smo ustvarjali po naših najboljših močeh in čas je minil kot bi pihnil. Reciklirali smo vse do plastike do papirja, voska, blaga … Ko smo se zjutraj zbrali v naših razredih, smo zbrali ves odpadni material in se odločili, kaj bomo izdelovali. Naredili smo denarnice, nakupovalne vrečke, lončke za pisala, okraske za valentinovo, sveče in še cel kup drugih stvari. Izdelke bomo pokazali tudi na posebni razstavi in jih ponudili staršem. Ta dan je bil kot odskočna deska za naš projekt Ljubljana - zelena prestolnica Evrope. Vsi smo dan zaključili še z nekaj urami pouka in z mislijo, da smo naredili nekaj dobrega za naš planet.

" V četrtek, 28. januarja, smo prvi dve šolski uri v rzredu iz odpadneih sveč pridelali nove. Sveče smo stalili v vodni kopeli, dodali smo jim voščenko (če je bila sveča predhodno bela) in nato staljeno zmes zlili v lončke različnih oblik in velikosti. V še tekočo zmes smo vstavili stenj, ki je potreben, da sveča gori. Ustvarjali smo tudi iz starih pločevnik. Iz njih smo izdelovali lampijončke z uporabo žebljev in kladiva." Laura Ojstrež, 9.b

"V razredu smo se razdelili v skupine in potem smo skupaj izdelovali različne izdelke. Naša skupina je izdelala matematično igro Črni Peter, s katero vadiš različne simbole pri matematiki. kot npr.:znak za pravokotnost, za skladnost, znak je element in znak je podmnožnica. Igra vsebuje različne pare, na eni karti v paru je narisan simbol, na drugi karti pa je zapisano  poimenovanje nekega simbola. V igri povlečeš eno karto iz soigralčeve roke in zbiraš pare simbolov. Naredili smo tudi embalažo za karte, ki smo jo oblekli v koščke blaga. V blago smo oblekli tudi prazne konzerve in tako izdelali lončke za barvice. Na tehničnem dnevu je bilo zelo lepo, zabavno in prijetno v druženju s prijateljicami." Sanja Gajanović, 6.a















Izdelava kolebnice
Za izdelavo kolebnice potrebujemo: nekaj nosilnih plastičnih vrečk, barve in čopiče, škarje in ravnilo, alkoholni flomaster.

1.       Vrečko položimo na mizo. Ob ravnilu narišemo črto in to ponovimo na približno 7 cm vrečke.
2.       Nato vzamemo škarje in izrežemo vzdolžne trakove po narisanih črtah.
3.       To ponovimo tolikokrat, da dobimo 6 trakov.
4.       Po 2 trakova zvežemo skupaj tako, da dobimo 3 daljše trakove.
5.       3 daljše trakove zlepimo skupaj z lepilnim trakom, ker bo to ročaj kolebnice.
6.       Nato začnemo trakove plesti v kitke.
7.       Ko spletemo kitke do konca, postopek ponovimo, tako da začetek nove vrečke pripnemo s koncem spletene kitke.
8.       Postopek ponavljamo, dokler kolebnica ni primerna naši višini.
9.       Na koncu z lepilnim trakom oblepimo kraja kolebnice. To zadostuje za ročaja.
10.   Če želiš, lahko kolebnico tudi pobarvaš z barvami, ki so ti všeč.

Kolebnica ti lahko služi za zabavo. Prijetno uporabo vam želiva. Katjuša Plesničar in Maja Tasić, 8. a
























Ni komentarjev:

Objavite komentar